COM .JITIA - VINTILEASCA - NECULELE - DEALU SARII ( DEPRESIUNEA NECULELE-DEALU SARII)

SUBCARPATII DE CURBURA SI MUNTII VRANCEI PE VALEA

RAMNICULUI SARAT - 2-8 AUGUST 2010

2 AUGUST : Plecam de dimineata cu maxitaxi Braila-Ramnicu Sarat ,iar la 12:30 avem maxitaxi Ramnicu Sarat -Jitia .Tinta noastra este comuna Jitia, situata la max 50 km de municipiul Ramnicu Sarat, este situată in partea de sud-vest a Judeţului Vrancea, în zona de curbură a Carpaţilor, in depresiunea Bisoca-Jitia-Neculele.

Dupa un traseu frumos : Buda,Dumitresti,Chiojdeni , comune situate dea-a lungul vaii Ramnicului Sarat, ajungem in cca 1,30 h la Jitia si suntem preluati de gazdele noastre, fam Ispas .Ajungem sa vedem Pensiunea Mioara, pe care o stiam doar de pe internet .E chiar mai bine si frumos decat in poze. Gazdele se dovedesc cunoscatoare ale locurilor, asa ca avem si ghizi pentru traseele noastre pe care le doream face. Incheiem ziua cu o plimbare in spatele casei , urcand un deal inspre satul Magura si cu o balaceala in raul Ramnicu Sarat.

Suntem cazati la etaj si avem o priveliste minunta de la balcon.

3 august : Dupa o noapte racoroasa decidem ca e timpul unui prim traseu de familie. Pentru azi alegem un traseu pana la Manastirea Poiana Marului , situata la cca 3 km de Jitia, in comuna Bisoca, la o altiutudine de aprox 600m.. Vremea este foarte frumoasa si incepem prin a urca prin comuna Jitia, lasand in urma casele rasfirate pe muchiile si dealurile Jitiei. Urcam prin paduri de foioase si o padure de brad frumoasa.


Ajunsi la manastire, stam putin de vorba cu singurul calugar ramas aici si continuam pe un drum forestier pana cand vedem satul Baltagari. Mai facem un popas :Drumul de intoarcere a fost foarte frumos ,prin padure si la umbra. Am incheiat ziua cu o noua iesire la raul Ramnicu Sarat, unde ne-au racorit.

4 august : In aceasta zi ne-am propus vizitarea comunei Vintileasca, comuna vecina cu Jitia, aflata la 7km, la o altitudine de 800-1000 m, aflat tot pe valea Ramnicului Sarat .Gazda noastra ne duce cu masina pana la intrarea in comuna, la Lacul fara Fund ( numit si Lacul Mare).Aici aerul este mai tare si este mai racoare ca la Jitia.

Dupa ce admiram lacul si comuna Vintileasca din aceasta zona, precum  si Muntii Furu, Varful Pietrel Fetei,Muntele Muntioru,etc.pornim spre cercetarea comunei Vintileasca.O zona superba, case si pasuni, fanete intinse pe toate magurile din jur .Parcurgem comuna inspre satul Neculele, care apartine de aceasta comuna. Facem o scurta oprire la biserica din Vintileasca,.

Vedem gradinita, primaria,scoala precum si satul Neculele, o alta zona de munte.Carele trase de boi sunt la tot pasul , totul e rustic si inapoi in timp .........

Afara se incalzise, asa ca hotaram sa urcam intr-o zona impadurita sa ne odihnim.Gasim deasupra scolii o panta destul de abrupta, dar minunata, cica ducea spre niste privelisti de vis.

 

Oamenii coseau si in locurile necosite florile erau peste tot, iar mirosul de fan proaspat cosit era super !

Facem putina orientare cu busola si harta, pentru a sti unde ne aflam.

Dupa aproape 2 ore, ne hotaram sa coboram in comuna. Avem noroc, cica prindem autobuzul Vintileasca-Focsani de 14:30 si in 20 minute erau din nou la pensiune. La ora 16 se porneste o furtuna si o ploaie torentiala, timp de 1 ora nu mai se vedea nimic in jur si nici valea Ramnicului. Se opreste ploaia si mai avem timp de o plimbare prin comuna Jitia pe inserate .

Cei mici desfasoara activitati "de cabana", pictand pietre aduse de la raul Ramnicu Sarat. sau se dau in balansoarul din curtea pensiunii.

5 august : In aceasta zi traseul a fost : Jitia-Vintileasca-Neculele-Manastirea Muntioru-Rezervatia Naturala Poiana Muntioru si inapoi. Din nou, gazda noastra duce cu masina pana la intrarea in traseu, in satul Neculele (com.Vintileasca). La ora 9:30 intram pe drumul care duce sus pe platoul Muntioru la peste 1300 m altitudine. Ploaia de ieri a facut drumul greu si cu mult namol ,dar padurea deasa de brazi in care suntem ne incarca de energie. Parcurgem cei 3-4 km in urcus in aproape 2 ore, pe traseu fiind si un izvor, 2 troite si multe flori si ciuperci.

 

Ajungem pe platoul Muntioru, in aria protejata Poiana Muntioru, unde se afla Manastirea Muntioru. Aria protejata Poiana Muntioru a fost declarata rezervatie naturala in 2004 pentru ocrotirea unor specii de plante si animale salbatice rare sau aflate in pericol de disparitie.Rezervatia se suprapune fanetelor din Poiana Muntioru. Avem 1325 m ,in varful Muntoru. Peisajul este de basm ,mai ca iti vine sa ramai aici.

Florile sunt superbe si creeaza un peisaj fenomenal.

 

 In aceasta minunatie a fost construit schitul si mai apoi Manastirea Muntioru, incepand cu anul 1999, avand hramul "Schimbarea la fata".

Zabovim cateva zeci de minute, admiram iazul din interiorul manastirii,cladirile, biserica precum si Muntii Vrancei, care se arata in splendoarea lor. Dupa mai bine de 2 ore pe  acest taram si datorita norilor care ne amenintau , hotaram sa coboram pentru ca in cazul ploii sa fim mai aproape de sosea. La coborare intalnim multi turisti-credinciosi care urcau la manastire, deoarce a doua zi era hramul manastirii.Ajungem cu bine in satul Neculele, o alta bijuterie montana a Vrancei de Sud.

Ajungem la timp si dupa o inghetata si o bere, plecam la ora 16 cu cursa Vintileasca-Rm Sarat, pana la Jitia. Incheiem o zi minunata ,cu o vreme insorita si un traseu montan "scoala", copiii nostri Ana si Stefan comportandu-se admirabil pe traseu.

6 august :

Fiind sarbatoarea "Schimbarea la fata", dupa micul dejun mergem la biserica din Jitia si stam la slujba, admirand in acelasi timp si oamenii locului precum si biserica de aici.

Dupa amiaza, fiind o vreme calduroasa, hotaram sa mergem la Pietrele Mitei, un alt loc superb pe valea Ramncului Sarat, situat in comuna Jitia. Traseu supeb pana in aceasta zona , facand chiar "jacuzzi" in Vrancea :

,

,

Copiii invata tehnica mersului pe munte si facem si putina "parada modei" la inaltimea muntilor:

Admiram satele din jur si in departare comuna Bisoca din judetul Buzau, aflata la aproape1000 m altitudine,

Ne intoarcem prin apa pe valea Ramnicului Sarat pana in comuna si apoi ajungem la pensiune, satui de atata apa la propriu .

7 august :

Ultimul traseu al nostru a fost : Jitia- Poiana Negari -Dealu Sarii ( sat apartinand de comuna Jitia)-schitul de maici din Dealu sarii-cabana padurarului si lacul din Dealu Sarii si inapoi .Cam 7 ore de traseu, bineinteles cu pauzele la umbra de rigoare ! Traversam raul Ramnicu Sarat pe pod si trecem si de afluentul Saratelul al Ramnicului, afluent care sareaza acest rau in dreptul Jitiei.

Dupa aproape 1 ora de urcus , ajungem in Poiana Negari, loc cunoscut pentru serbarile campenesti care se tin aici anual de Sfanta Maria, o poiana situata la altitudine in apropiere de comuna Dealu Sarii.

Intram in satul Dealu Sarii ( renumit odinioara pentru tratamentele cu sare si bai care se faceau aici) si un localnic ne este ghid pana la viitorul schit de maici din Dealu Sarii, care apartine de Manastirea Poiana Marului. Aici hranim si un caine care a mers cu noi aproape tot drumul, din Jitia .

Ne continuam drumul pana la o cabana si un lac in padure , un loc superb si linistit. Aici gasim si o tufa plina de mure si astfel timp de 1 ora facem un popas, in loc de pranz si odihna de dupa-masa !

Ne intoarcem pe un alt drum, vizitand totodata si acest sat Dealu Sarii, din comuna Jitia, un sat minunat ,din nou casele si peisajele facandu-ne sa ne dorim sa revenim aici si in alte ocazii.

Astfel incheiem o saptamana minunata, plina de trasee si peisaje de vis in zona Muntilor Vrancei pe valea Ramnicului Sarat.

 

Si in loc de incheiere, va invitam sa va relaxati pe valea raului Ramnicu Sarat , la Jitia si Vintileasca.Mai sunt si alte comune in aval, precum Dumitresti si Chiojdeni, foarte frumoase .

Pensiunea Mioara din Jitia este situata aproape de centrul comunei Jitia si este o oaza de liniste si relaxare pe aceste meleaguri. Relatii la email : proilaviabraila@yahoo.com

Cei care am parcurs aceste frumoase trasee : Gabriel Lala(33 ani), Florentina Lala(33 ani), Stefan Lala( 4 ani si aproape 11), Ana Lala( 2 ani si 9 luni ). Copiii au mers pe trasee excelent ,Stefan parcurgand peste 99% pe jos, Ana cam 40% din timp fiind in "carca" noastra .

Mai multe fotografii la adresa :

http://picasaweb.google.com/proilaviabraila/JitiaVintileascaNeculeleDealuSarii28August2010#