Intregul articol il puteti citi accesand www.carpati.org - siteul oamenilor si pasionatilor de drumetie ...........

http://www.carpati.org/jurnal/tura_in_muntii_dobrogei_podisul_babadag_/1753/

 

In ziua de 5 decembrie 2009 am parcurs un traseu in Podisul Babadag, cuprins in aria localitatilor Praporgescu si Carjelari din inima Dobrogei. Andrei Raftopol si Gabriel Lala( membru carpati.org -"proilavia") - braileni pasionati de Dobrogea, am participat la aceasta drumetie plina de frumuseti in aceste zone uitate parca de lume( asta spui dupa ce parcurgi pe jos cele doua sate mai sus amintite.....case ce stau sa cada, liniste multa, iar seara cate o lumina pierduta la 8-10 case).

Pornim la ora 7 din Braila, ajungem la trecere bac , trecem Dunarea si ajungem in jud.Tulcea la Smardan.Vreme de iarna, temperatura n-a depasit 4-5 grade Celsius, cer senin. La ora 8  plecam cu maxitaxi (Smardan-Tulcea) si coboram la intersectia soselei cu satul Praporgescu ( dupa 50 km ) .Pana in sat 1 km,si inca vreo 4 pana la marginea padurii si inceperea urcusului.

Carpati.org

Privelisti superbe cu M.Macinului,Culmea Priopcea,Dealul Iacobdeal .In aceasta zona se afla cel mai inalt varf din Podisul Dobrogei- vf.Tuguiata -402 m.  .Andrei stabileste traseul de urmat si urcam pe prima panta .

Carpati.org

Incepem sa ne incalzim si asta inseamna ca intram in ritm. Suntem incantati de privelisti, varfuri impadurite si stanci izolate.Andrei fotografiaza tot ce iese in cale si urcam si coboram toate pantele. De sus vedem satul Carjelari , la poale ,  si in departare satul Dorobantu si Mesteru .

Carpati.org

Carpati.org


 

Ne aflam pe dealurile cu aspect montan ale Dobrogei si ajungem in varful Banu Mic, cu o inaltime putin peste 300 metri..

Carpati.org

Suntem rasplatiti dupa 3 ore de munte si de 4 caprioare care apar dintr-o vale si rapid dispar in padure. De sus vedem localitati pierdute printre dealuri si culmi, peisaje superbe.

Carpati.org

Carpati.orgInceputul de iarna nu inseamna ca vedem numai culori inchise , caci garofitele sint prezente si in acest anotimp.

Carpati.org

 

Vedem in josul padurii un foisor de vanatoare ,strategic asezat pe aceste plaiuri impadurite

 

Carpati.org

 

Suntem fericiti ca putem admira asemena peisaje dobrogene !

 

Carpati.org

 

Stabilim sa facem popasul de pranz la adapostul padurii, caci vantul nu prea este prietenos cu noi. Nu putem sta pe loc mai mult de 15 minute si plecam din nou , urcand o alta culme.

 

Carpati.org

Coboram pe final pana in satul Carjelari, localitate cu aspect foarte rustic, cu multe case batranesti parasite, abandonate.

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Din nou "marsul de apropiere" de peste campuri ( ca asa-i in Dobrogea - campie, deal, munte...)

Carpati.org

Este trecut de ora 18, este intuneric si traversam satul Praporgescu pentru a ajunge in sosea de unde luam un maxitaxi catre Braila .

Iata ca este frumos si iarna in Dobrogea muntoasa , chiar daca iarna zapada este un lucru rar......... .

 Si in loc de final, primiti plecaciunile noastre - povestitori Gabriel ( presedinte al clubului de turism montan Proilavia Braila - Site oficial -www.proilaviabraila.yolasite.com  ) si Andrei ( un mare muntoman si un excelent cunoscator al Muntilor si Dealurilor Dobrogei ) .

Fotografii realizate de Andrei Raftopol .

Daca sunteti dornici de a afla mai multe informatii despre aceste meleaguri, de a planifica ture, va asteptam !