VINO CU NOI SA VEZI MUNTII LA INCEPUT DE TOAMNA-Masivul Ciucas si Statiunea Cheia - 12 SEPTEMBRIE 2015

UNDE ? –judetul Prahova, Masivul Ciucas -sit de importanță comunitară inclus în rețeaua europeană, Natura 2000 

CE VOM VEDEA SI CE VOM FACE ?
- Situata intr-un peisaj feeric, Statiunea Cheia este recunoscuta ca un loc de odihna si relaxare datorita aerului curat montan. Este usor accesibila in toate anotimpurile si este o statiune ideala pentru cei care sufera de stres, epuizare fizica si psihica si diverse alte probleme sau, pur si simplu, pentru cei care cauta odihna. Peisajele sunt pitoresti si natura abunda in verdeata.
- Situat in partea centrala a Carpatilor, in grupul muntos al Carpatilor de Curbura, Masivul Ciucas se detaseaza net fata de regiunile inconjuratoare prin abrupturile sale, dar in special prin peisajul variat dat de conglomerate si calcare. In regiunea muntoasa de la est spre Valea Prahovei ,Masivul Ciucas reprezinta unul din cele mai frumoase si atragatoare tinuturi, o personalitate geografica marcanta, care il detaseaza net fata de regiunile inconjuratoare.
- vom parcurge un traseu usor/mediu in Muntii Ciucas, incepand din satul de munte Cheia-cabana Muntele Rosu (1260m) - Cabana Ciucas (1660m)
- Mănăstirea Suzana, pe valea râului Teleajen,– monument istoric – aşezată pe un tapşan înconjurat de păduri de brazi si fagi. Pe aceste locuri, prima aşezare monahală a fost ridicată in anul 1740. Aceasta era o biserică din bârne ce purta hramul ‘’Sf. Ierarh Nicolae’’, hram pe care il are si astazi. Numele de Suzana îl moşteneşte de la ctitora Stanca Arsica din Sacele Brasov care călugarindu-se s-a numit Suzana. 
- optional – Muzeul florilor de mina din Cheia, Manastirea Cheia/alte trasee (functie de timp/vreme)
- si multe alte surprize pe care vi le-am pregatit……. 
ECHIPAMENT necesar-adidasi/ghete/bocanci,pelerina de ploaie,rucsac,mancare !
CONTRIBUTIE – 80 lei/persoana (la un grup de 24 persoane) si include
-transport cu autocarul (Braila-Cheia si retur)
-ghid de calatorie Gabriel Lala (Club Turism Proilavia)
-muzica live la chitara si fluier 
-voie buna pe drum
-fotografii din drumetie
-povesti despre locurile vizitate, intr-o maniera deosebita
-harti turistice
INSCRIERI – pana pe data de 5 septembrie 2015, prin mesaj (cu numele) la telefon 0723337963 sau email proilaviabraila@yahoo.com, in ordinea inscrierilor- banii trebuie achitati pana pe data de 7 septembrie !

VINO CU NOI INTR-O ZONA DE VIS – JITIA-VINTILEASCA - 2 AUGUST 2015

UNDE ? In regiunea Jitia-Vintileasca, judetul Vrancea, pe Valea Ramnicului Sarat, la poalele Muntilor Vrancei, la altitudini de peste 1000 m !


CE VOM VEDEA SI CE VOM FACE ?

- Situata intr-un peisaj feeric, vom vizita locuri pitoresti de munte, Jitia,Cerbu,Vintileasca

- vom parcurge un traseu in Rezervatia Montioru unde se gaseste cea mai frumoasa cascada din Muntii Vrancei-Cascada Muntioru. Cea mai înaltă şi spectaculoasă cascadă din Vrancea- minunatie a naturii ! (traseu usor prin padure)

- Valea raului Ramnicu Sarat

- localitatea Vintileasca, cu sate in munte, care urca la peste 1400 m altitudine !

- Lacul fara fund sau Lacul Mare, un lac de munte din aceasta zona din care nu vrei sa mai pleci

- vom vizita si pe mesterul popular Florica Ţăpor din satul Cerbu,com.Jitia unde vom admira minunatiile tradtionale-populare din aceste locuri superbe

- vom cunoaste oamenii ospitalieri din aceste locuri,dornici de a ne povesti istoria si frumusetile zonei vrancene

- Manastirea Poiana Marului – monument istoric,ctitorita in anul 1730. Primul stareț a fost cuviosul Vasile, canonizat sub denumirea de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului ( acest obiectiv este optional-in functie de timp/vreme/......)

- si multe alte surprize pe care vi le-am pregatit……. 

ECHIPAMENT necesar-adidasi/ghete,pelerina de ploaie,sapca/palarie,rucsac,mancare !

CONTRIBUTIE – 60 lei/persoana (la un grup de 25 persoane) si include

-transport cu autocarul (Braila-Jitia-Vintileasca si retur)

-ghid de calatorie Gabriel Lala (Club Turism Proilavia)

-muzica live la chitara si fluier 

-voie buna pe drum

-fotografii din drumetie

-povesti despre locurile vizitate, intr-o maniera deosebita

-harti turistice

INSCRIERI – pana pe data de 29 iulie 2015, la telefon 0723337963 sau email proilaviabraila@yahoo.com,

Iata si fotografiile realizate pe 19 iulie- VINO CU NOI IN ZONA PARCULUI NATURAL PUTNA-VRANCEA

O zi superba cu peisaje frumoase si un final de drumetie plin de surprize rurale,tradtionale foarte placute !

Calatorului ii sade bine cu drumul, asadar va invitam sa petreceti cu noi o zi de neuitat intr-o zona deosebit de frumoasa in Parcul Natural PUTNA-VRANCEA

UNDE ? In regiunea Tulnici-Lepsa,judetul Vrancea, intr-o zona turistica superba, cu racoare si ape multe !

CE VOM VEDEA SI CE VOM FACE ?
- Situata intr-un peisaj feeric, vom merge in Cheile Tisitei, rezervatie de tip mixt (hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj). Este situata in bazinul hidrografic al Tisitei, avand limitele pe cumpenele de ape care separa bazinul de Putna si Naruja
- Cascada Putna, arie protejata de interes national,declarata monument al naturii in 1973
- Manastirea Lepsa -infiintata in anul 1774,situata intr-o zona minunata
- Lepşa este vatra baladei Mioriţa, fiind tărâmul descris în versurile „Pe-un picior de plai / pe-o gură de rai”. Situat la graniţa dintre Ţara Vrancei, Muntenia şi Ardeal, satul Lepşa, componentă a localităţii Tulnici, se adăposteşte la poalele Munţilor Vrancei şi se oglindeşte în apele Putnei.
-pastravaria din Lepsa
- si multe alte surprize pe care vi le-am pregatit……. trasee turistice ,miscare,aer curat, voie buna, spirit de echipa, socializare si prietenie !!!!

CONTRIBUTIE – 70 lei/persoana si include
- transport cu autocarul Braila-Tulnici-Lepsa si retur (grup 25-27 persoane)
- taxa intrare rezervatie Cheile Tisitei
- ghid de calatorie Gabriel Lala (Club Turism Proilavia) 
- muzica live la chitara,fluier si tamburina
- orientare turistica
- voie buna pe drum
- fotografii din drumetie 
- povesti despre locurile vizitate, intr-o maniera deosebita
- harti turistice

ECHIPAMENT necesar obligatoriu– adidasi cu talpa aderenta/ghete de drumetie, pelerina de ploaie, sapca, imbracaminte adecvata, rucsac
MASA DE PRANZ- Se va stabili de comun acord cu toti participantii,vom merge la o pensiune/restaurant in Lepsa

INSCRIERI – pana pe data de 12 iulie 2015, la telefon 0723337963 sau email proilaviabraila@yahoo.com, in numerar.Locuri limitate

     În data de 7 iunie 2015, într-o zi superbă de vară, Gabriel Lâlă – președinte și ghid turistic al Asociaţiei Clubul de Turism Proilavia din Brăila  a propus persoanelor dornice de aventură,natură, coeziune de grup, evenimentul intitulat VINO CU NOI ÎNTR-O ZONĂ DE VIS- Jitia-Vintileasca –zonă rurală cu totul deosebită și prea puțin descoperită.  

        Peste 30 de persoane - copii,tineri si adulti din Braila si Galati ne-am întâlnit dis de dimineață la ora 6,30 in Braila,  hotărâți să petrecem o zi minunată într-o zonă superbă –Jitia-Vintileasca la poalele Muntilor Vrancei și cu perspective asupra Munților Buzaului. Dupa o scurta pauză la Popasul Tâmboești, am inceput să urcăm spre Jitia, trecand prin comunele Cândești,Bordești, Dumitrești - admirând peisajul Depresiunii Între Râmnice și valea Râmnicului Sărat.   La ora 9,30 am poposit în comuna Jitia, fiind întampinați de membri ai comunității Jitia și primiti cu cireșe și alte bunătăți la Școala Gimnazială Jitia. Elevele școlii au purtat ii tradiționale, pentru a promova un important element al portului popular si toti am fost impresionati de această primire.       

          

       Puțin dupa ora 10, insoțiți și de copii,tineri și adulti din Jitia, în frunte cu viceprimarul comunei- Adrian Lăptucă, Alina Gheorghiță (secretar la Scoala din jitia), Sorin Pantelimon (profesor de istorie la Scoala din jitia) – care ne-a povestit istoria locurilor ăe tot traseul într-o manieră deosebită, profesoara Petruța Lalu, profesorul Gabriel Lalu (directorul Scolii din Jitia) am traversat podul peste raul Ramnicu Sarat, care a facut față cu brio numărului mare de persoane, și am pornit catre Mănăstirea Poiana Mărului, unde am nimerit la sluja de hram a lacasului de cult.        

  

      

           Am continuat drumul catre Mănăstirea Poiana Mărului, unde am nimerit la sluja de hram a lacasului de cult.        

         

    Nu am zăbovit foarte mult și ne-am continuat ascensiunea către satul Băltăgari din com.Bisoca, pret de cateva ore fiind si in judetul Buzău ( Mănăstirea Poiana Mărului si satul Baltagari apartinand jud.Buzau). Panorama pe care am vazut-o asupra zonei a fascinat pe toti cei prezenti, plaiurile intinse si muntii din jur –totul numai verde !    

            

             

           Am parcurs  Muntele Ulmuşoru (943m), am văzut urme de urs, am cules fragi și am ajuns la  Schitul Adormirea Maicii Domnului din Poiana Dogăriilor (Dealu Sării) unde ne-am bucurat de frumusetea locurilor și am admirat ansamblul monahal.         

    

     De aici am traversat o parte din satul Dealu Sarii și ne-am bucurat de Poiana Negari,un loc minunat de unde am vazut iarași panorame superbe ale zonei.  Am coborât dealul trecand podul peste râul Sărățel si am ajuns din nou in com.Jitia.  

       

            În partea a doua a evenimentului am poposit pe malul lacului Vintileasca sau Lacul fără fund din comuna Vintileasca, unde ne-am odihnit și am oferit un minispectacol de muzică folk interpretată de Gabriel Lâlă (chitara), Lucian Lalu (tamburina) și toti cei prezenti, din Braila,Galati si Jitia.          

       

          Am incheiat ziua acasă la meşterul popular Florica Ţăpor din satul Cerbu,com.Jitia unde am admirat minunatiile tradtionale-populare. Îmbracată în costum popular,doamna are amenajat acasă un mini-muzeu cu obiecte tradiționale care ne-au impresionat, simțind o parte din tradiția și istoria locurilor.

      

      Din partea Asociatiei Proilavia, am acordat și premii supriză pentru o parte din participantii la aceasta drumetie.           Ne-am luat la revedere de la aceste locuri cu adevarat unice, schimbând impresii, împrietenindu-ne,bucurându-ne de frumusetea locurilor, bunătatea și ospitalitatea oamenilor din aceasta zonă de munte a judetului Vrancea.       

     Multumim tuturor celor prezenti, atat persoanelor din Braila/Galati cat si comunitatii Jitia,judetul Vrancea – unde cu sigurantă vom mai ajunge prin proiectele și evenimentele noastre, precum si pentru Gabriela Popa-directoarea revistei InfoZone,care deruleaza minunate activitati in mediul rural, inclusiv in com.Jitia.

                           

                            

                                             Mai multe fotografii si video din această frumoasă zi le gasiti mai jos

Mai multe si pe pagina de facebook a evenimentului !!! 

organizam excursii,drumetii,vizite - ghidaj profesional asigurat,experienta 20 ani in turism pentru toate categoriile ( elevi,scoli,adulti,pensionari,persoane cu dizabilitati), socializare - pe trasee turistice, vizite si circuite la manastiri,circuite in tara, turism urban, turism rural. Preturi atractive, autocare si microbuze performante. 

Plecari din Braila/Galati. 

Telefon-0723337963, email proilaviabraila@yahoo.com